Morse Key

Categorieën
Rss

Lokeren: Te huur aangeboden pand voldoet niet aan de minimumeisen.

Written by: | Posted on: | Category:

Door stad Lokeren als ongeschikt en onbewoonbaar aanzien pand, wordt toch verhuurd.

De oude website www.morsum-magnificat.be wordt sinds juli 2022 niet meer bijgewerkt en zal nooit meer bijgewerkt worden, maar toch komen er nog altijd gratis ogenspoelers. Nu al 16.154.000

Coverfoto : Rolluik wordt met kabelbinder samengehouden, goed genoeg voor de huurders !

Morsum Magnificat is sinds kort in een hogere versnelling geschakeld om het verhuren van panden die niet voldoen aan de minimumvoorwaarden, zoals voorzien in de huurwet en de Vlaamse Codex Wonen 2021, aan te pakken en publiek te maken. Ook de vastgoedsector die zich achter de eigenaars verschuilt zal niet gespaard worden, Immo kantoren die worden aangesproken op het feit dat ze een pand aanbieden dat duidelijk niet voldoet, steken de handen in de lucht en verwijzen naar de eigenaar.

Plichtenleer en deontologie, privacy, EU-Richtlijn.

Morsum Magnificat verdiept zich ondertussen ook in enkele documenten zoals de plichtenleer, de deontologie van de vastgoedmakelaar, het KB van 29 juni 2018, de verordening van de EU 2016/679, de Raad van het Europees Parlement inzake de privacy en het in het kader van de kandidaatstelling opeisen van een recto-verso kopie van de elektronische identiteitskaart -EID- waarop niet alleen het nummer van de EID is te zien maar ook het Rijksregisternummer -RRN-. Het is de makelaar in het kader van de kandidaatstelling, niet toegelaten een kopie van de EID van de kandidaten te eisen.

Dit heeft de woningcontroleur van Lokeren tijdens de controle op 30 mei 2023 niet gezien? Woningcontroleurs mogen toch naar eigen goeddunken over de conformiteit van elektrische installaties beslissen, wil dat zeggen dat de woningcontroleur het ofwel niet gezien heeft, of het AREI onvoldoende kent?

Identiteitsfraude is heel eenvoudig

Wie wil weten wat eigenaars die panden verhuren allemaal met de informatie van een EID kunnen doen, moet de uitzending via Go Play van programmamaker Axel Daeseleire identiteitsfraude bekijken. Morsum Magnificat geeft aan iedere kandidaat huurder de raad om diens EID bij kandidaatstelling tot huren niet te laten kopiëren, de vastgoedmakelaars hebben niet het recht om een kopie van de EID te vragen, zelfs niet wanneer het huurcontract wordt afgesloten, op het huurcontract moet enkel het Rijksregisternummer RRN voorkomen

Lokeren.

Recent op 03 november 2023 werd na afspraak met de eigenaar, de vastgoedmakelaar Verdegem en de bewoner, een afspraak gemaakt voor bezichtiging van het pand aan de Zelebaan te Lokeren, dat bezoek had een dubbel doel, de kandidaatstelling en nagaan of het pand vatbaar is voor een conformiteitsattest wat duidelijk niet het geval was, bovendien was de huurprijs van 820 € veel te hoog voor wat het is. In het kader van het bestuursdecreet werd de gemeente Lokeren gevat die prompt werd opgevolgd en de bewijzen werden geleverd dat het betreffende pand op 30 mei 2023 voorwerp was van een woningcontrole en prompt een negatief kreeg : " onbewoonbaar en ongeschikt ". Morsum Magnificat heeft in 2018 aan de Zelebaan ook al een pand aangetroffen waarover ook toen de burgemeester werd aangesproken, dat doet Morsum Magnificat ook nu met document J23112190 maar daarmee zal het niet stoppen, Lokeren moet net als Maldegem nu het verplicht conformiteitsattest invoeren.

Vastgoedmakelaars.

Niet alleen de burgemeesters, maar ook de vastgoedmakelaars die betaalde diensten verlenen voor het verhuren van niet conforme panden worden geïnterpelleerd en komen op een lijst die Morsum Magnificat, in het kader van het algemeen belang en de veiligheid van personen en goederen, gaat publiceren. Morsum Magnificat onderzoekt ook of de kandidaat huurder die door de nutteloze verplaatsing overeenkomstig Art.1382 van de Wet schade kunnen claimen -Wetgeving van de gemiste kans-.

Meer volgt asap, we zijn de gazet niet en Morsum Magnificat krijgt ook geen eurocent subsidie, werkt met een heel klein budget uit een heel klein pensioen!

Artikel n°: 18-11-23-8800

Geplaatst: 19:23 18/11/2023

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Erik Verbeeck onafhankelijk freelancejournalist - hoofdredacteur- verantwoordelijke uitgever. Bewezen deskundige in conformiteit elektrische installaties.


© 2005 - Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.