Huurzaak tegen SVK Meetjesland / Dimensa Woonmaatschappij : Justitie op hol geslagen.
Vrederechter kent zonder plaats bezoek een bezettingsvergoeding toe die hoger is dan de huur
Coverfoto : Wegens opstijgend vocht is de bezetting achter voorzetwanden hier in de keuken van de muur gevallen en heeft zich tot tegen de vloer opgehoopt waardoor zelfs plinten loskomen. De voorzetwanden in de woonkamer en onder de pannen van het zadeldak bestaan uit asbest gebonden vezelplaten.
Op 16 mei 2023 werd na twee woningcontroles - 3 februari, 16 maart 2023 - het 200 jaar oude pand aan het Pauwelsbos, 4 te Bellem door de burgemeester ongeschikt / onbewoonbaar verklaard. Nadien volgde er op 05 september 2023 vanwege beroep bij de Minister van Wonen, nog een woningcontrole. Tenslotte als gevolg van een verzoeningsprocedure bij de Vrederechter van het Kanton Deinze werd er op 9 januari 2023 door Architect Willem D.S. een kwaliteitsonderzoek uitgevoerd, alle controles wijzen in de richting van reeds lang bestaande gebreken. Ondanks het feit dat het pand op 16/5/23 onbewoonbaar werd verklaard, zet Dimensa Woonmaatschappij op 1 juli 2023 de verhuring gewoon verder! Dat de huursubsidie van 146 euro wegens ongeschikt / onbewoonbaar reeds op 5 mei 2023 5 mei 2023 is opgeschort stoort de sociale verhuurmaatschappij niet, een pand verhuren dat niet voldoet aan de wettelijke voorwaarden is toch strafbaar?
Feitelijke fraude
Alle woningcontroles waren voor de wanprestaties van de verhuurder SVK Meetjesland vzw op verschillende vlakken vernietigend, ondermaatse kwaliteit werd wegens gebreken die reeds jaren aan de orde waren, telkens aangetoond. Het op 1 juli 2019 afgeleverd conformiteitsattest diende in vraag te worden gesteld alsook, ook de meer dan zevenduizend euro huursubsidie die de Vlaamse belastingbetaler onterecht diende op te hoesten ! De Inspectie R.W.O. en Justitie sloten en sluiten nog steeds ogen voor deze feitelijke en zelfs bewezen huursubsidiefraude.
Partijdig.
Architect Willem D.S. stelde op 9 januari 2023 - dat is 4 maanden nadat het pand in huur werd genomen - , ter plaatse zijn onderzoek in. Ondanks het feit dat het globale verslag vernietigend was werd meermaals aangetoond dat de Architect niet onafhankelijk te werk is gegaan en de wettelijke voorwaarden van het Gerechtelijk Wetboek, om zo'n expertise op het getouw te zetten niet gerespecteerd werd. Tijdens de rondgang werden delen van de wegens overmatig vocht afgevallen bezetting zichtbaar - coverfoto - daarbij plaatse de Architect aan de aanwezige eigenaar de opmerking : " Pas op, ge gaat daar problemen mee hebben hè ", waarop de eigenaar vroeg " Waarom " waarop de Architect antwoordde " Da's Asbestplaten " - zie geluidsfragment van die passage tijdens het plaats bezoek van 9 januari 2023 -. Echter, in het verslag van de Architect is er over dit belangrijk gegeven niets te zien ! De beroepsleugenaars die Dimensa Woonmaatschappij verdedigen beweren in hun conclusies dat de aanwezigheid van de asbestgebonden voorzetwanden, niet bewezen is ! Dezelfde beroepsleugenaars beweren dat de analysecertificaat van ECCA van 8 mei 2023 die de aanwezigheid van asbest van de uit het pand afkomstige stukken materiaal, bevestigt niets bewijst! Of de Rechter van de R.E.A. die mening deelt, zal na de zitting van 28 februari 2025 blijken.
Er werden ook asbesthoudende voorzetwanden aan de binnenkant - zolder - tegen het zadeldak getimmerd. Over de asbest gebonden voorzetwanden waarvan een staal door ECCA werd geanalyseerd zeggen de beroepsleugenaars die Dimensa Woonmaatschappij verdedigen het volgende : " Ook een eenzijdig onderzoek m.b.t. asbest (op welke plaats aanwezig?) bewijst niets omtrent de woonkwaliteit ..." , einde citaat. Een plaatsbezoek door de Vrederechter had soelaas gebracht, maar de Vrederechter van het kanton Deinze weigerde dat. Op de foto is te zijn dat er in die beplating een gat is gemaakt voor de uitlaatgassen van de CV installatie.
Bezettingsvergoeding.
Alhoewel er voor een pand dat niet voldoet aan de minimum eisen van de Vlaamse Codex Wonen 2021 geen huur dient te worden betaald of hoogstens afhangende van de gebreken, een bezettingsvergoeding die à rato van die gebreken is gereduceerd, kent de Vrederechter van het kanton Deinze een bezettingsvergoeding toe van 520 euro, wat de huurprijs was, maar de huurders de huursubsidie van 146 euro wegens onbewoonbaarheid hebben verloren, met dat gegeven heeft de Vrederechter geen rekening gehouden. De gedupeerde huurders betalen wegens de onbewoonbaarheid meer in plaats van minder – bezettingsvergoeding – huur. Eigenaars van onbewoonbare panden kunnen op twee oren slapen, justitie is op hol geslagen.
Meer volgt wellicht nog, we zijn de gazet niet.
Artikel n°: 09-02-25-8981
Geplaatst : 13:37 9/02/2025
Redactie Morsum Magnificat Erik Verbeeck - hoofdredacteur - verantwoordelijke uitgever - Zilvererf 21/0.03, 9990 Maldegem