Morse Key

Categorieën
Rss

Europol en de operatie OPSON XI over grote voedselfraude en inbeslagnames.

Written by: | Posted on: | Category:

Operatie gefocust op voedselfraude werpt onmiskenbaar vruchten af.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 13.747.000

Den Haag 15 november 2022

Coverfoto Europol : Inbeslagnames in illegaal slachthuis.

Tussen december 2021 en mei 2022 leidde operatie OPSON XI gericht tegen voedselfraude, tot een toenemend aantal inbeslagnames van nepvoedsel en -dranken in heel Europa. De operatie werd gecoördineerd door Europol die uit 26 landen meldingen ontving dat bijna 27.000 ton nepvoedsel uit de schabben gehaald en in beslag genomen.

Ernstige bedreiging voor EU-burgers.

Voedselfraude kan de gezondheid en veiligheid van de consument ernstig schaden reden waarom opgetreden wordt tegen dergelijke criminele netweken. Van rotte tonijn tot nepwodka met methylalcohol en nagemaakte vitamines, illegale voedingsmiddelen en dranken vormen een ernstige bedreiging voor EU-burgers, die zich er vaak niet van bewust zijn dat ze giftige producten consumeren. Om criminele activiteiten op te sporen, hebben de nationale autoriteiten controles uitgevoerd in douanegebieden, op fysieke en online marktplaatsen en in de hele voedselvoorzieningsketen. Operationele acties waren gericht op fraude met zeevruchten en voerden gerichte acties uit op alcohol en wijn.

Aan Europol gemelde inbeslagnemingen en activiteiten.

  • 26.800 ton in beslag genomen illegale producten
  • 15 miljoen liter alcoholische dranken
  • Ongeveer 74.000 controles werden uitgevoerd
  • 80 aanhoudingsbevelen
  • 137 personen gemeld bij gerechtelijke autoriteiten
  • 175+ strafzaken geopend
  • 2.078 geopende administratieve zaken
  • 8 criminele netwerken verstoord

De belangrijkste illegale producten -in volgorde van hoeveelheid-.

  • Alcoholische dranken
  • Granen en afgeleide producten
  • Fruit/groenten/peulvruchten
  • Voedingssupplementen/additieven
  • Suiker en zoete producten
  • Vlees en vleesproducten
  • Zeevruchten
  • Zuivel
  • Gevogelte producten

Italiaanse wijnmakers.

Deze wijnproducenten voegden water en suiker toe aan sommige etiketten. Aan anderen voegden ze natuurlijke aroma's toe, die niet overeenkomen met de kwaliteit van de wijn die aan de kopers werd geadverteerd. In sommige gevallen verklaarden ze ook een hoger alcoholgehalte dan het werkelijke. De Italiaanse autoriteiten namen het wijnhuis, 11 motorvoertuigen en 1 miljoen liter wijn in beslag.

Geur van gardenia.

Spaanse autoriteiten ontmantelden dan weer een crimineel netwerk dat moleculair gemodificeerde gardenia verkocht als het peperdure saffraankruid. De verdachten importeerden het extract van gardenia uit Azië. De nationale autoriteiten onderzochten 3 bedrijven, arresteerden 11 mensen en namen 10.000 kg van het gardenia-extract in beslag dat, indien verkocht als saffraan, ongeveer 750 000 euro waard zou zijn geweest. Deze zaak benadrukt ook een groeiend fenomeen: steeds meer en meer specerijen zijn de laatste tijd vervalst en worden verhandeld.

Slecht vlees.

De acties waren ook gericht op voor consumptie ongeschikt vlees. Eén daarvan betrof de Portugese autoriteit die een operatie uitvoerde tegen een clandestien slachthuis. De agenten vielen twee huizen binnen die ervan verdacht werden te worden gebruikt als locaties voor het illegaal slachten en roosteren van varkens. De acties resulteerden in de inbeslagname van 60 biggenkarkassen. De agenten ontmantelden de sites, die geen vergunning, slechte hygiënische omstandigheden en geen veterinaire controle hadden, allemaal verplicht zijn voor dergelijke activiteiten. Omdat het vlees dat daar werd geproduceerd niet kon worden getraceerd, voldeed het niet aan de minimumvoorwaarden voor consumptie. Bij andere operaties, die gericht waren op de illegale vleeshandel, werd paardenvlees in beslag genomen dat ongeschikt was voor consumptie, oud vlees dat opnieuw in de voedselvoorzieningsketen zou worden gebracht en verwerkt voedsel met verlopen consumptiedata.

Verse vis of niet.

Frankrijk, Italië en Zwitserland hebben een bemonsteringsactiviteit op vis uitgevoerd. Zij controleerden of de vermelding van "versheid" op het etiket "waar" of "frauduleus" was. De monsters werden verzameld en vervolgens verwerkt en geanalyseerd volgens de standaard operationele procedure. De resultaten leverden fraude-indicatoren op, die toekomstige inspecties effectiever zullen maken.

Deelnemende landen.

Oostenrijk, België, Bulgarije, Colombia, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, de Verenigde Staten.

Bron: Europol

Bewerking: jvds

Artikel n°: 11-22-8539

Geplaatst: 20:14 18/11/2022

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Erik Verbeeck © Hoofdredacteur verantwoordelijke uitgever


© 2005 - Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.