Morse Key

Categorieën
Rss

Ben Weyts N-VA : Recordaantal meldingen over dierenwelzijn in 2024.

Written by: | Posted on: | Category:

Méér dan 15 dieren per dag werden in beslag genomen.

Coverfoto : Privé houder in Tienen die al eerder, helaas beperkt, werd betrapt op dierenmishandeling waar pasgeboren kuikentjes het niet haalden ... lees verder.

In 2024 werden 5.500 dieren in beslag genomen.

Volgens een persbericht van 6 april van Ben Weyts, minister van dierenwelzijn, zijn er het afgelopen jaar maar liefst bijna 7.500 meldingen over dierenmishandeling en verwaarlozing binnengekomen bij zijn diensten, dat zijn er elke dag méér dan 20. Gelukkig betekent dat niet dat er steeds meer dierenleed is in Vlaanderen, wél dat Vlamingen gevoeliger zijn geworden voor dierenwelzijn én er meer vertrouwen in hebben dat er iets met hun melding zal gebeuren. De vele meldingen komen neer op 15 dieren per dag. In 4 jaar tijd is het aantal inbeslagnames met bijna 55% gestegen. “Wie niet horen wil, moet voelen. Wie niet goed voor dieren zorgt, mag die dieren ook niet meer houden”, zegt Weyts. “Kordate handhaving is het logische sluitstuk van ons dierenbeleid. Dingen die vroeger door de vingers werden gezien, dulden we nu niet meer”.

Stap voor stap een volwassen beleidsthema.

Ondertussen is Vlaanderen 10 jaar bevoegd voor Dierenwelzijn. In die periode bouwde Dierenminister Ben Weyts de dienst stap voor stap uit tot een volwassen beleidsthema: het budget vertienvoudigde en het aantal personeelsleden verdrievoudigde. Er werden doortastende beslissingen genomen voor meer dierenwelzijn. Vlaanderen nam afscheid van achterhaalde praktijken en er kwamen strenge straffen voor dierenbeulen. Kortom, het dierenbeleid kreeg veel meer geloofwaardigheid wat betekent dat Vlamingen ook sneller melding maken van dierenleed: ze hebben nu meer dan vroeger het vertrouwen dat er iets zal gebeuren met een melding. Daarnaast zijn de meldingspunten duidelijker geworden en is de bewustwording bij de politiediensten sterk toegenomen, wat bijdraagt aan een doeltreffendere aanpak.

Doortastend dierenbeleid.

De Afdeling Dierenwelzijn kreeg in 2024 een recordaantal van bijna 7.500 meldingen en klachten binnen: gemiddeld meer dan 20 per dag, élke dag. De diensten van Weyts gingen aan de slag met die meldingen en er werden 6.375 controles uitgevoerd, een stijging van 20% ten opzichte van 2020, en dus werden er ook meer waarschuwingen en processen-verbaal uitgeschreven -880 PV’s en 1.540 waarschuwingen-. Bovendien werden er ook nog eens 479 boetes uitgeschreven. Dierenwelzijn Vlaanderen en de politiediensten hebben vorig jaar ook 818 inbeslagnames uitgevoerd: elke dag werd dus gemiddeld meer dan 2 keer de beslissing genomen om dieren in bescherming te nemen. Het gaat in totaal over zo’n 5.500 dieren. Weyts besliste vorig jaar ook 17 maal om de erkenning van een kweker in te trekken.

Verdomde plicht

“We zijn op steeds meer plaatsen aanwezig en we aarzelen niet om kordaat in te grijpen waar nodig”, zegt Weyts. “Het is onze verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed ook écht te vermijden. Onze Vlaamse samenleving is niet meer bereid om gewoon toe te kijken als dieren mishandeld worden.”

Bron: Kabinet Weyts Bewerking: jvds

Coverfoto ....

.... Toont de wijze waarop een bewoner / hobbyfokker aan de Oplintersesteenweg in Tienen -J.S.- in zijn achtertuin kippen en ander kleinvee houdt. Vuil drinkwater dat voor diverse de kuikentjes onbereikbaar is - foto als bewijs - , deze "dierenliefhebber" vergat ook zijn kippen en kuikens eten te geven, behalve keukenafval kregen ze niéts, gevolg : het laatste van de vijf kuikentjes was na 3 weken ook dood net als zijn broertjes en zusjes die al eerder de geest gaven. Pikant detail : In zijn garage was er kippeneten aanwezig , alleen kregen de kippen dat niet. Het eten was er blijkbaar alleen om aan te tonen dat hij zijn kippen eten gaf wanneer er controle van de dierenbescherming kwam die waren opgeroepen door buren die de mishandeling niet langer konden aanzien. J.S. werd al eerder door de inspectie op overtredingen betrapt.

JVDS . Vlaanderen kan tevreden zijn met een minister van Dierenwelzijn die écht een hart heeft voor dieren en dierenleed en ook ingrijpt in de meest extreme gevallen van dierenmishandeling- en/of verwaarlozing. Het zijn immers alleen de extreme gevallen die Vlamingen aanzetten om melding te maken, echter wat er áchter de huizen in de tuin afspeelt kán niet gezien worden door de passerende dierenliefhebber en wordt dus niet gemeld. Er zijn nog altijd dierenbeulen die uit het oog hun dieren mishandelen door die geen, of veel te weinig eten te geven, te weinig om te leven, te veel om te sterven.

Artikel n°: 07-04-25-9003. Geplaatst : 10:09 7/04/2025

Redactie Morsum Magnificat Erik Verbeeck - hoofdredacteur - verantwoordelijke uitgever - Zilvererf 21/0.03, 9990 Maldegem


© 2005 - Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.