Morse Key

Categorieën
Rss

POD: Wet Recht op maatschappelijke integratie bestaat twintig jaar.

Written by: | Posted on: | Category:

Belangrijke wet om de fundamentele rechten van de Belgische burgers te waarborgen.

Oude website Morsum Magnificat.be wordt nog steeds bezocht, nu 13.563.700
Brussel, 19 oktober 2022

Coverfoto: POD-MI in de Residence Palace te Brussel tijdens de voorstelling van een Boek Armoede in België.

De wet tot invoering van een bestaansminimum van 1974 was niet meer aangepast aan de economische en sociale veranderingen, deze was immers hoofdzakelijk gebaseerd op financiële hulp. De "nieuwe" wet van 26 mei 2002 is niet enkel om een uitkering te waarborgen, maar ook en vooral om personen te activeren en te integreren in de maatschappij, bijvoorbeeld via een eerste beroepservaring, een opleiding, studies met volledig leerplan of een geïndividualiseerd sociaal traject... Het accent heeft zich dus verplaatst naar maatschappelijke integratie.

Niet enkel financieel.

De burger die vandaag aanklopt bij het OCMW vindt niet enkel financiële steun, maar vooral sociale begeleiding die is aangepast aan zijn of haar persoonlijke situatie. Daar gaat het om bij de leefloonwet: waarborgen van participatie van elke burger aan de maatschappij. De wet van 26 mei 2002 garandeert iedereen het recht op een leefloon en was een zeer nobele en diepgaande hervorming van de sociale wetgeving, deze beantwoordt aan basisbeginselen zoals de eerbiediging van de menselijke waardigheid, solidariteit en distributieve rechtvaardigheid, ook wel economische rechtvaardigheid genoemd, dit zorgt ervoor dat elk individu toegang heeft tot de middelen die nodig zijn om een ??fatsoenlijk leven te leiden.

Opleidingstrajecten.

Bijna alle OCMW’s hebben socioprofessionele begeleidingsinitiatieven ontwikkeld, hebben een efficiënte methodologie maar ook opleidingstrajecten, zij leveren kwaliteitsvol werk rond inschakeling. De OCMW’s bieden zo iets meer dan 15.000 jobs aan, wat een aanzienlijk aantal is. Voor de min 25-jarigen is het concept van vroeger vandaag echter wat achterhaald. Het geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie -GPMI- werd veralgemeend en de verschillen zijn niet meer zo uitgesproken. Maar toch is het nog steeds even belangrijk om de jongeren te helpen. Elk jaar zetten ongeveer 20.000 studenten die een leefloon ontvangen hun studies met volledig leerplan verder. Dankzij het leefloon hebben sommige jongeren vandaag een diploma.

Opeenvolging van crisissen.

Ook de financiering van de personeelskosten van de OCMW’s is sinds 2002 sterk geëvolueerd: Vandaag spreken we over ongeveer 100 miljoen euro per jaar. Dat is veel, maar nog onvoldoende. Sinds 15 jaar kennen we een opeenvolging van crisissen: de asielcrisis, COVID-19, overstromingen, oorlog in Oekraïne, de energiecrisis... De sociale diensten zijn dan ook overbelast en begeleiding wordt steeds moeilijker. Voor de voorzitter van de POD Maatschappelijke Integratie, Alexandre Lesiw, wordt dat de belangrijkste uitdaging voor de volgende jaren.

Bron: POD Maatschappelijke Integratie

Bewerking: jvds

NVDR.

Deze redactie stelt al jaren vast, dat de POD Maatschappelijke integratie overwegend Franstalig personeel in dienst heeft, maar anderzijds OCMW's bijstaat met juridisch / technische ondersteuning en er ook audits uitvoert. Echter, de euforie van de POD-MI over de werking van OCMW's kan deze redactie absoluut niet delen, OCMW's blijven nog veel te veel politieke instrumenten en nemen maar al te graag de allures aan van een commercieel bedrijf, voorzitters denken zoals managers. Sinds de voorzitter van een OCMW ook Schepen moet zijn, heeft de politieke inmenging alleen nog maar verstevigd en politiek moet hun vaak niet propere handen van het sociale afblijven.

Artikel n°: 10-22-8519

Geplaatst: 8:44 20/10/2022

Erik Verbeeck - Hoofredacteur - verantwoordelijke uitgever.


© 2005 - Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.