Morse Key

Categorieën
Rss

MIVB partner van fietsers en steppers.

Written by: | Posted on: | Category:

Campagne voor waakzaamheid en respecteren verkeersregels.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 13.557.700

Brussel 17 oktober 2022

Coverfoto: MIVB Stepper - foto MIVB

In Brussel zijn er almaar meer fietsers en steppers wat een extra risico inhoudt voor de verkeersveiligheid. Het aantal ongevallen met een bus of tram is weliswaar beperkt maar de MIVB wil haar mobiliteitspartners toch sensibiliseren voor een beter samenleven met het openbaar vervoer. De openbaarvervoersmaatschappij geeft daarom de aftrap voor een campagne om waakzamer te zijn en de verkeersregels te respecteren voor meer veiligheid voor iedereen.

Elk ongeval is er een teveel.

Het aantal ongevallen tussen een bus of een tram van de MIVB en een fiets, een step of andere vervoermiddel voor korte afstand, ging van 55 in 2020 naar 62 in 2021. Een cijfer dat al bij al beperkt blijft als je weet dat 1.250 bussen en trams dagelijks de straten van Brussel doorkruisen en fietsers en steppers almaar talrijker zijn in de stad. Toch is elk ongeval er eentje te veel, en kan het vooral mogelijk zware gevolgen hebben. Daarom lanceert de MIVB een sensibiliseringscampagne, om te herinneren aan het belang om de verkeersregels te respecteren en op te roepen tot waakzaamheid.

Sensibiliseren om beter samen te leven.

Heel wat verkeersongevallen zouden kunnen worden vermeden met een betere kennis van de verkeersregels en ? de eigenschappen van bussen en trams. Uitgaande van deze vaststelling lanceert de MIVB een bewustmakingscampagne voor fietsers en bestuurders van voertuigen voor micromobiliteit. Doel: elkaars ervaringen beter begrijpen en daaruit voortvloeiend een aanpassing van het gedrag.

Wisselen van rol.

In samenwerking met de fietsersverenigingen (https://mivb.prezly.com/fietsers-en-buschauffeurs-wisselen-van-rol-voor-meer-verkeersveiligheid) wisselden bestuurders en fietsers daarom eerder al van rol. MIVB-personeel nam plaats op een stalen ros om door de straten van Brussel te rijden en fietsers mochten van hun kant plaatsnemen achter het stuur van een bus op het oefenplein van de MIVB. Deze uitwisselingen waren zeer leerrijk en waren voor de MIVB een impuls om dergelijke initiatieven tot harmonieus samenleven verder te zetten.

Remafstand en dode hoeken.

Door zijn lengte heeft een tram van 40 meter lang aan een snelheid van 40 km/u ongeveer 40 meter nodig om tot stilstand te komen, ofwel ruim een keer zijn lengte. Een tram kan bovendien kan niet afwijken van zijn traject om een hindernis te ontwijken, dus heeft de tram altijd voorrang. De bus heeft te kampen met eigen moeilijkheden. Gezien de omvang van een bus, kan de chauffeur door de dode hoek fietsers of steppers die proberen in te halen niet altijd zien, vooral als deze niet zo goed zichtbaar zijn -fiets/step die zeer dichtbij het voertuig rijdt, geen fluokleding, enz.- Daarom is in het verkeersreglement voorzien dat andere weggebruikers moeten wachten zodra de bus zijn richtingaanwijzer opzet in de bebouwde kom. Dan mogen ze dus niet voorbijsteken.

Beland niet in deze bus, geef hem voorrang.

De moeilijkheden begrijpen die gepaard gaan met het besturen van een bus of een tram is essentieel om te waken over de eigen veiligheid als je de fiets of de step neemt. De sensibiliseringscampagne komt er onder de vorm van affiches op de bussen en trams én [SG2] ? beelden die verspreid worden via social media. De visuals trekken bewust de aandacht en tonen een step of een fiets die vastzit in een voertuig, met de slogan: “Beland niet in deze bus, geef hem voorrang”.

In alle veiligheid reizen met de metro.

Deze campagne gaat ook over de metro. Een step of fiets combineren met de metro is een praktische en efficiënte manier om je te verplaatsen. Maar het is niet zonder risico. Voor de veiligheid en het comfort van alle reizigers moeten bepaalde regels in acht genomen worden. Het is verboden om met een fiets of step in de stationsgangen en op de perrons te rijden. Het is ook verboden om deelsteps en -fietsen in de stations achter te laten. Ze moeten op een geschikte plaats bovengronds blijven. Het niet naleven van deze regels brengt niet alleen de veiligheid van de gebruikers van fietsen en steps in gevaar, maar ook die van voorbijgangers, die het risico lopen te vallen, met soms ernstige gevolgen.

Bron: MIVB

Bewerking: jvds

NVDR.

Dat de MIVB partner is van fietsers is nogal wiedes, de Brussels Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt verplaatst zich voor persmomenten van de MIVB steeds met de fiets. fiets hier had Elke wat moeite om haar fietshelm af te nemen.

Artikel n°: 10-22-8517

Geplaatst: 14:02 19/10/2022

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Erik Verbeeck © Hoofdredacteur verantwoordelijke uitgever


© 2005 - Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.