Morse Key

Categorieën
Rss

Europol: Grootschalige wereldwijde operatie tegen mensenhandel.

Written by: | Posted on: | Category:

Na actiedagen werden vele nieuwe onderzoeken gestart.

Den Haag, 01 juni 2023

Coverfoto: Europol

In 44 landen -25 EU-lidstaten en 19 niet-EU-landen- vond tussen 8 en 15 mei 2023 een wereldwijde actie plaats tegen mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting, gedwongen bedelarij en gedwongen criminaliteit. Operatie Global Chain, die de gezamenlijke actiedagen van EMPACT tegen mensenhandel omvatte, werd geleid door Oostenrijk en mede geleid door Roemenië. De coördinatie was in handen van Europol, Frontex en Interpol. Bij de gezamenlijke acties was een breed scala aan rechtshandhavingsinstanties betrokken, waaronder politie, immigratie- en grenscontrolediensten, vervoerspolitie, sociale diensten en kinderbeschermingsdiensten.

Identificeren, beschermen en doorverwijzen.

Het belangrijkste uitgangspunt van de acties was het opsporen en ontwrichten van georganiseerde misdaadgroepen betrokken bij mensenhandel, met name kinderhandel, seksuele uitbuiting, gedwongen criminaliteit en gedwongen bedelarij. Voornaamste doelstelling van Operation Global Chain was het identificeren, beschermen en doorverwijzen van slachtoffers en potentiële slachtoffers van mensenhandel naar de meest aangewezen hulpverlening. Specifieke acties waren gericht op de verstoring van criminele netwerken die mogelijk slachtoffers uit Zuid-Amerika, Azië, Afrika, de Westelijke Balkan en Oekraïne uitbuiten.

212 arrestaties.

De aanhoudende acties ter plaatse leidden tot 212 arrestaties en identificatie van 1.426 potentiële slachtoffers, terwijl 244 nieuwe onderzoeken werden gestart. De handhavers waren aanwezig bij grensovergangen en belangrijke vervoersknooppunten om potentiële slachtoffers en verdachten te identificeren, waarbij landen hun operationele activiteiten aanpasten aan de soorten mensenhandel die in hun regio's voorkomen. In totaal werden 8.644 vluchten gecontroleerd, terwijl aan 3.984 grenscontroleposten actief werd gecontroleerd. Europol, Frontex en INTERPOL coördineerden de operatie in een unieke poging om de krachten te bundelen tegen mensensmokkelaars die over de hele wereld actief zijn.

Gecontroleerd.

Tijdens deze gezamenlijke operationele acties controleerden ongeveer 130.000 officieren wereldwijd:

  • 1,6 miljoen mensen

  • 25.400 locaties

  • 153.300 voertuigen

  • 72-850 documenten

De operationele activiteiten werden gepland tijdens een vergadering georganiseerd door Frontex en gecoördineerd vanuit het coördinatiecentrum dat door Interpol werd georganiseerd. Europol vergemakkelijkte de uitwisseling van informatie en verleende 24/7 operationele analytische ondersteuning tijdens de actieweek.

Operationele hoogtepunten.

- In Zweden identificeerden onderzoekers 5 minderjarige jongens in een bekend bedelgebied, vergezeld van een 19-jarige man. In hun verklaringen gaven de jongens aan dat de volwassene optrad als hun baas en toezicht hield op hun bedelactiviteiten.
- In Servië werden 6 verdachten gearresteerd voor het seksueel uitbuiten van 10 vrouwen en 1 verdachte voor het uitbuiten van 1 vrouw in de vorm van gedwongen bedelen en gedwongen criminaliteit.
- De Roemeense autoriteiten voerden 19 huiszoekingen uit en arresteerden 4 mensen die verdacht werden van arbeidsuitbuiting van ten minste 8 slachtoffers.
- In Noord-Macedonië werden 11 verdachten gearresteerd voor seksuele uitbuiting van minderjarigen en mensenhandel.
- In Colombia werden 27 slachtoffers van seksuele uitbuiting geïdentificeerd en 7 verdachten gearresteerd.

De meest kwetsbare slachtoffers.

Kinderen zijn de meest kwetsbare slachtoffers van een ondergerapporteerd misdrijf. Mensensmokkelaars richten zich dan ook op de meest kwetsbare groepen, waaronder kinderen. Minderjarigen worden verhandeld voor seksuele en arbeidsuitbuiting. Criminelen dwingen kinderen om te bedelen of een verscheidenheid aan misdaden te plegen, zoals het smokkelen van illegale goederen en kleine criminaliteit. Kinderhandel blijft grotendeels ondergerapporteerd. Binnen de EU worden kinderen meestal verhandeld door hun familieleden. Deze criminele organisaties, verbonden via grote clannetwerken, opereren in verschillende landen en verplaatsen de kinderen over de grenzen. Minderjarigen uit niet-EU-landen kunnen het slachtoffer worden van mensenhandelaars die samenwerken met de volwassenen die de kinderen begeleiden terwijl ze zich voordoen als hun familieleden of wettelijke voogden.

Betrokken landen.

  • EU-lidstaten: Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Spanje en Zweden.
  • Niet-EU-landen: Albanië, Bangladesh, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Colombia, IJsland, Kosovo, Moldavië, Montenegro, Marokko, Nigeria, Noord-Macedonië, Filippijnen, Servië, Zwitserland, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Vietnam.

Bron: Europol

Bewerking: jvds

Meer volgt niet, we zijn de gazet of de klassieke pers niet, we zijn nergens politiek gebonden en we worden door niemand gefinancierd !

Artikel n°: 02-06-23-8673

Geplaatst: 8:32 2/06/2023


© 2005 - Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.