Morse Key

Categorieën
Rss

België, busbouwer Van Hool, Belgisch Congo en de Chinezen

Written by: | Posted on: | Category:

Wat belette België om de kobaltproductie in haar voormalige Kolonie te exploiteren?

Redactie 12 maart 2024

Coverfoto: Kobalt Blues

Alhoewel niet gesteld te zijn op publiciteit voor de journalist en auteur van Kobalt Blues, raden we iedereen, die nog niet door de politiek in slaap is gesust, aan om dat boek te lezen, het is in feite in feite een 287 bladzijden tellend naslagwerk, maar legt wel heel veel bloot over de gang van zaken in onze gewezen Kolonie Belgisch-Congo, handel en wandel waarop we niet fier moeten zijn wat wellicht de reden is waarom politici thans de link met China en de huidige zo gegeerde autobatterijen, wijselijk niet durven leggen.

China veel slimmer

De Chinezen vormen in het debacle van busbouwer Van Hool -en elders-, de rode draad en politici zoals super huichelaar Jo Brouns, willen dan op de koop toe China nog in een slecht daglicht stellen, terwijl de Chinezen gewoon veel beter zijn dan de Belgen, niet alleen op het vlak van arbeidskrachten die echt solidair zijn met elkaar, maar ook technologisch en ook nog commercieel. China heeft in het voormalige Belgisch-Congo de hand weten te leggen op de Kobaltproductie onder meer het kroonjuweel Kamoto, de ondergrondse mijn in Katanga / Kolwezi die beheerd werd door het corrupte Gecamines. Van wie zouden de Congolezen de corruptie anders geleerd hebben dan van haar kolonisator België?

Wereldspeler

Indien China nu een wereldspeler is voor de levering van batterijen voor de elektrische auto's, dan had België dat 64 jaar geleden kunnen beletten, lees eerst het door Lannoo uitgegeven boek Cobalt Blues, hier het goedkoopst te bestellen. In het boek staat onder meer: "De opkoper van het erts is Congo Dongfang International Mining -CDM- een dochterbedrijf van het Chinese Huayou Cobalt" en ook nog: "Kolwezi was het mijncentrum met de rijkste koper- en kobaltondergrond de z.g. 'koperen gordel' een van de rijkst bedeelde ertsgebieden ter wereld. Het Congolese gedeelte werd sinds 1906 uitgebaat door Union Minière du Haut-Katanga en na de nationalisatie ervan in 1967 door de Générale des Carrières et des Mines -Gécamines of GCM-"

Misschien volgt er meer, we zijn de gazet niet.

Artikel n°: 09-03-24-8865

Geplaatst: 11:13 12/03/2024

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Erik Verbeeck – ON4CW – onafhankelijk technisch journalist – lid GNS Press- Association – hoofdredacteur en verantwoordelijke uitgever https://www.morsum-magnificat.com en https://www.morsum-magnificat.be


© 2005 - Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.