Morse Key

Categorieën
Rss

PVDA: Vlaanderen schakelt deurwaarders in om zorgpremie te innen.

Posted on:

Alarmprocedure van de PVDA is rijkelijk laat, het probleem is er al decennialang

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 14.591.300

Brussel 20 februari 2023

Coverfoto: Inning via Gerechtsdeurwaarder - lees luxefacteur - extra kosten 137,99 €

Steeds meer schakelt de Vlaamse Regering deurwaarders in -nvdr: dure luxe facteurs- in om de zorgpremie voor de Vlaamse Sociale Bescherming te innen, Jos D'Haese, fractievoorzitter van de PVDA in het Vlaams Parlement, heeft daarover cijfers bekend gemaakt. Wat Jos D'Haese vergeet te zeggen is dat de Vlaamse Regering dat weinig benijdenswaardig systeem al decennia toepast - zie coverfoto uit 2012 - De deurwaarder volgt veelal nadat betrokkenen een boete opgelegd kregen wegens te laat of niet-betaling van hun zorgpremie.

Boetes duwen mensen nog dieper in de miserie.

“Heel veel mensen hebben het moeilijk met de torenhoge facturen en dus ook met de Vlaamse zorgpremie. Vorig jaar kregen maar liefst 38.893 mensen een boete in de bus omdat ze die niet betaalden. In plaats van die mensen te helpen, duwt deze Vlaamse Regering ze nog dieper in de miserie met boetes van 100 tot 250 euro. In 70% van de gevallen schakelt ze zelfs een deurwaarder in. Wij stellen voor om te stoppen met dit deurwaarderbeleid en de federale sociale zekerheid te versterken, waar de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.” zo stelt D'Haese. Wat Jos D'Haese ook niet aanraakt zijn de problemen bij het aanvragen van de zorgpremie waarop mindervaliden recht hebben, ook daar doet de Vlaamse regering moeilijk om de 130 euro zorgpremie te bekomen.

Inzet ander voorbeeld juli 2021; 49,92 € extra kosten aan de luxe facteur, hoe meer afbetalingen hoe meer inningsrecht er betaald moet worden.

Opnieuw duurder.

Binnenkort krijgen alle inwoners van Vlaanderen die ouder zijn dan 25 krijgen weer de factuur voor de zorgpremie in de bus. De opbrengsten worden door de Vlaamse Regering gebruikt om mensen die veel zorg nodig hebben een zorgbudget toe te kennen. “De zorgpremie zal opnieuw duurder worden en bedraagt zo al 58 euro. In 2014 was dat nog maar 25 euro”, zegt D’Haese. Jos D'Haese meldt niet dat wie via de deurwaarder mag afbetalen er rekening mee moet houden dat de deurwaarder, lees luxe facteur, bij elke betaling telkens inningskosten aanrekent ...

40.000 mensen kregen boete.

Wie de zorgpremie twee keer niet of onvolledig betaalt, heeft prijs en krijgt een boete van 100 tot 250 euro. “Bijna 40.000 mensen hebben zo’n boete in de bus gekregen”, zegt D’Haese. “En het gaat hier duidelijk meestal niet om mensen die dat vergeten zijn, maar over mensen die op het eind van de maand moeten kiezen tussen de energiefactuur betalen of de zorgpremie betalen. Dat zien we aan het aantal deurwaarders die de Vlaamse Regering heeft moeten inzetten om de boetes te innen: bij maar liefst 72% van de mensen die niet kunnen betalen. Als de regering deurwaarders moet inzetten om de zorg te financieren, is het duidelijk dat er iets heel grondig mis zit.”

Sterkste schouders, zwaarste lasten.

De PVDA stelt voor om de zorgbudgetten voor mensen die veel zorg nodig hebben op een andere manier te financieren. “Dit deurwaarderbeleid zit helemaal fout. De zorgpremie houdt amper rekening met het inkomen van de mensen”, zegt D’Haese. “De Vlaamse Regering laat Fernand Huts op deze manier even veel bijdragen als Josiane die 13 euro bruto verdient als huishoudhulp. Wij pleiten voor één federale sociale zekerheid voor alle inwoners van België, waarbij de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Een progressieve bijdrage dus, in plaats van de vlaktaks die de Vlaamse regering oplegt, zoals dat vandaag voor onze sociale bijdragen het geval is.”

Bron: PVDA

Bewerking: jvds

NVDR: Een bezoekje van de luxe-facteur is allesbehalve gratis. Een achterstand van betaling bij de Zorgkas van 70,00 euro levert in de eerste plaats al een buitensporige boete op van 100,00 euro maar als de "grote" jongen met een dure luxewagen langskomt komt daar nog eens een flink bedrag bij wat het initiële bedrag van 170,00 euro op bijna 500,00 euro brengt -zie inzet boven-, het voertuig, veelal een duur Duits merk, moet immers ook dubbel en dik betaald worden.

Artikel n°: 02-23-8590

Geplaatst: 13:48 22/02/2023

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Erik Verbeeck © Hoofdredacteur verantwoordelijke uitgever


© 2005 - Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.