Morse Key

Categorieën
Rss

OVAM: Forse boetes voor illegale vogelvangst.

Written by: | Posted on: | Category:

Hoogste boete liep op tot meer dan negenduizend euro.

Paginabezoekers website Morsum Magnificat: 10.654.900

Redactie 26 januari 2022.

Recent legde de gewestelijke beboetingsentiteit van het Vlaams departement Omgeving forse boetes op aan vijftien vogelhouders die er illegale praktijken op nahielden. Het waren door de parketten overgemaakte pv’s voor zware schendingen van de regelgeving over soortenbescherming- en beheer die aan de basis lagen van de boetes. De hoogste boete liep op tot meer dan 9.600 euro en het totaal van alle boetes samen bedroeg 53.875 euro. Het is dus beter om geen vogel in de hand te hebben, maar tien in de lucht.

illegale praktijken

Vogeltelweekend.

Tijdens het Grote Vogelweekend roept Natuurpunt zowel de echte vogelkenners als de occasionele vogelliefhebbers op, om gedurende een beperkte tijdspanne tuinvogels te tellen, maar in de praktijk blijkt niet iedereen zich te beperken tot het aanschouwen van wat vliegt en fluit in zijn tuin. Regelmatig stelt de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos -ANB- processen-verbaal op voor het overtreden van de regels over soortenbescherming, voor onder meer Europese vogelsoorten. Deze pv’s worden altijd aan het parket overgemaakt dat bepaalt of het dossier gerechtelijk of administratief behandeld wordt. De procureur des Konings kan er dus voor kiezen om het dossier door te sturen naar de gewestelijke beboetingsentiteit, die legt de overtreder dan een bestuurlijke geldboete met eventuele voordeelontneming op indien zij de feiten bewezen en toerekenbaar acht.

Foto's OVAM / Omgeving Vlaanderen

Dossierbehandelaar.

Beboeter Julie Cornelis bij het Departement Omgeving die de dossiers behandelde zegt: “De opgelegde geldboetes betroffen telkens ernstige feiten, zoals het vangen van vogels met verboden vogelvangtuigen, het houden van grote hoeveelheden ongeringde of frauduleus geringde vogels, het plegen van pootringenfraude of het bezit van gifstoffen. Eén overtreder pleegde de feiten in professioneel verband -dierenwinkel-. Bij twee vogelhouders was ook sprake van herhaling, hetgeen tot een hogere boete leidt.”

Ook beschermde vogels.

Qua vogelsoorten trof men bij de vogelhouders onder meer niet reglementair geringde vinken, putters, ernstig bedreigde barmsijzen, zeldzame sijzen, kwetsbare kruisbekken en kneus of andere kwetsbare soorten zoals de patrijs of de ernstig bedreigde kramsvogel aan. De Natuurinspectie trof soms ook grote hoeveelheden fazanten in gevangenschap aan, of spreeuwen die in de vrije natuur sterk in aantal achteruitgaan. “We leggen een hogere boete op als er vogelsoorten bij zijn die bedreigd zijn. Bij tien vogelhouders trof men bedreigde vogels aan”, licht Julie Cornelis toe.

Dierenleed.

Bij twee vogelhouders was er sprake van dierenleed, bijvoorbeeld beschermde vogels met slechts één poot of verschillende dode vogels in kooien. In één geval ging het om een vogel die beide poten miste. Regelmatig was ook sprake van bestrijding van bepaalde bestrijdbare vogelsoorten (o.a. kraaien) in strijd met de in het Soortenbesluit opgelegde voorwaarden. Zo kwam het voor dat vogelhouders de lokvogel niet voorzagen van beschutting, eten of drinken. Dat leidt tot onnodig dierenleed. De gewestelijke beboetingsentiteit houdt hiermee rekening en legt voor zulke gevallen ook een hogere boete op.

Verboden vangmethoden.

Het vangen van vogels gebeurde bovendien vaak op een verdoken manier, veelal met onopvallende mistnetten in de tuin of op professioneel ingerichte vangplaatsen tussen een maïsveld. Dikwijls schond men ook de jachtregelgeving: bij vijf vogelhouders werden veerklemmen aangetroffen. Niet enkel het gebruik, maar ook het ‘loutere’ bezit hiervan is een schending van het Jachtvoorwaardenbesluit.

Voordeelontneming

Tot slot kunnen overtreders zich in sommige gevallen ook aan een ontneming van het uit het misdrijf verkregen voordeel -voordeelontneming- verwachten. In een geval waarbij sprake was van de verkoop van een grote hoeveelheid aan zangvogels en spreeuwen legde de gewestelijke beboetingsentiteit een voordeelontneming op van meer dan 1.600 euro in een geval waarbij sprake was van de verkoop van een grote hoeveelheid aan zangvogels en spreeuwen.

Extra natuurinspecteurs.

Vlaams minister van Omgeving, Justitie en Handhaving Zuhal Demir: “Onze Natuurinspecteurs treden op tegen illegale praktijken. De gewestelijke beboetingsentiteit zorgt vervolgens voor gepaste sanctionering. Dat is ook de reden waarom we extra natuurinspecteurs én beboeters aanwerven. We moeten paal en perk stellen aan zij die onze regelgeving overtreden. Deze cijfers bewijzen alvast dat Vlaanderen haar verantwoordelijkheid neemt wanneer het parket niet overgaat tot gerechtelijke vervolging. Liever tien vogels in de lucht dan in de verkeerde handen”.

Bron: OVAM

Bewerking: jvds

Artikel: 01-22-8292

Geplaatst: 20:01 26/01/2022

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Erik Verbeeck © Hoofdredacteur


© 2005 - Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.