Morse Key

Categorieën
Rss

Europol bekijkt de risico's en uitdagingen voor aanpak criminele netwerken in EU-havens.

Posted on:

Criminelen eigenen zich referentiecodes toe van containers om drugs en illegale goederen de EU binnen te smokkelen.

Coverfoto : Bron Europol

Samen met de veiligheidsstuurgroep van de havens van Antwerpen, Hamburg/Bremerhaven en Rotterdam heeft Europol vandaag een gezamenlijk analyseverslag uitgebracht waarin wordt gekeken naar de risico's en uitdagingen voor de rechtshandhaving die criminele netwerken in EU-havens met zich meebrengen.

Havens zijn belangrijke hubs.

Het vrije verkeer van goederen en personen is binnen Europa een fundamentele en belangrijke factor voor economische groei, persoonlijke vrijheid en welvaart, echter, er is de kritieke infrastructuur van de EU -met name snelwegen, spoorwegen en havens-. Criminele netwerken, gedreven door de constante wens van groeiende winsten en uitbreiding van hun illegale activiteiten, werken steeds meer aan de infiltratie van en controle over belangrijke logistieke punten. EU-havens zijn voorbeelden van dergelijke belangrijke hubs, en daarom is de veiligheidsstuurgroep van de havens van Antwerpen, Hamburg/Bremerhaven en Rotterdam samen met Europol overeengekomen een gezamenlijk analyseverslag op te stellen waarin de dreiging van infiltratie van haveninfrastructuur door de georganiseerde misdaad in de EU wordt beoordeeld.

Belangrijkste bevindingen.

  • Het gebruik van verduisterde containerreferentiecodes -of zogenaamde pincodefraude- wint aan kracht bij criminele netwerken als modus operandi voor het onttrekken van illegale goederen uit havens.
  • Criminele netwerken regelen de infiltratie van havens door lokale netwerken van corrupte haveninsiders te coördineren.
  • Als neveneffect van de criminele operaties in havens en de rivaliteit die het met zich meebrengt, slaat geweld vaak over van grote transportknooppunten naar de straten van omliggende steden, waar concurrentie om distributie plaatsvindt.

Belangrijkste aanbevelingen:

  • De internationale informatie-uitwisseling over de activiteiten van de criminele netwerken in havens met Europol en tussen de EU-lidstaten moet verder worden versterkt.
  • Er moet voortdurend aandacht worden besteed aan de integratie van veiligheidskenmerken in het ontwerp van haveninfrastructuur.
  • Uitvoering van openbare partnerschappen om alle havenactoren te betrekken die essentieel zijn voor de aanpak van de infiltratie van criminele netwerken in EU-havens.

Kwetsbaarheden van EU-havens.

  1. Logistieke hindernissen. Zeehavens in de EU verwerken jaarlijks zo'n 90 miljoen containers, maar de autoriteiten kunnen slechts tussen de 2% en 10% van hen inspecteren. Ondertussen wordt geschat dat de voorbije jaren, alleen al via de havens van Antwerpen en Rotterdam, minstens 200 ton cocaïne is verhandeld. Deze logistieke hindernis vormt een uitdaging voor rechtshandhavingsinstanties en een kans voor criminele netwerken die toegang moeten krijgen tot logistieke hubs om hun criminele activiteiten te vergemakkelijken. Dergelijke criminele netwerken zijn daarom in alle continenten geïnfiltreerd in havens.

  2. Criminele infiltratie.

De drie grootste havens van Europa, namelijk die in Antwerpen, Rotterdam en Hamburg, behoren tot de havens die het meest het doelwit zijn van criminele infiltratie. De belangrijkste manier waarop criminelen dit doen, is door de corruptie van het personeel van rederijen, havenarbeiders, importeurs, transportbedrijven en vertegenwoordigers van nationale autoriteiten, onder andere actoren, wier acties nodig zijn om de binnenkomst van illegale zendingen te beveiligen. Deze aanpak vereist echter corruptie van een groot aantal medeplichtigen.

  1. Nieuwe modus operandi. Om hun inspanningen te concentreren en de risico's op het verliezen van goederen te minimaliseren, zijn georganiseerde criminelen op zoek naar nieuwe modus operandi die de corruptie van veel minder individuen vereist. In het analyseverslag van Europol over criminele netwerken in EU-havens wordt gekeken naar één specifieke techniek, waarbij misbruik wordt gemaakt van verduisterde containerreferentiecodes. Dit vereist de corruptie van slechts één persoon, samen met de corruptie of een trojaanse paard-achtige infiltratie van extractieteams, die vervolgens tussen 7 en 15% van de waarde van de illegale zending worden betaald.

Lees het volledige verslag verslag.

Bron: Europol

Bewerking: jvds

Meer volgt niet, we zijn de gazet of de klassieke pers niet, we zijn nergens politiek gebonden en we worden door niemand gefinancierd !

Artikel n°: 30-03-23-8627

Geplaatst: 20:04 5/04/2023

Redactie Morsum Magnificat ® Professioneel

Erik Verbeeck © Hoofdredacteur verantwoordelijke uitgever


© 2005 - Morsum Magnificat Professioneel ® - Alle rechten voorbehouden.